Ще премахнат ли Паметника на Съветската армия от центъра на София?

Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков обяви, че ще възложи процедура за преместването му

25.02.2022 | 19:20 Редактор: Жаклина Иванова

Да бъде ли премахнат Паметникът на Съветската армия от център на София? Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков обяви, че ще възложи процедура за преместването му. Темата обаче отново предизвика спорове.

Паметникът на Съветската армия в Княжеската градина е построен през 1966 година, а след промените се превръща в обект на спорове. Не е нова и идеята да бъде напълно премахнат.

"Това е символ на окупацията на България и неговото присъствие е символ на липсата на достойнство и кураж. В момента нашето общество има нужда и двете", заяви Мартин Заимов.

След протеста в първия ден на руското нападение в Украйна спорът отново се разгоря, след като част от събралите се премахнаха венците пред паметника и ги изхвърлиха в кофите за боклук.

"Посланиците на Руската федерация и Беларус в същия ден, в който Путин обяви война, са положили цветя и венци. С този акт и това, което направи Путин, се доказа,че паметникът не е част от историята, както ни обяснят. Той е част от настоящето, но не трябва да бъде част от бъдещето", смята председателят на сдружението за преместването на паметника Кубар Сапарев.

Според проф. Захари Захариев обаче премахването на паметника може да влоши отношенията по оста София - Москва.

"Тази година се отбелязват 30 години от подписването на Договора за приятелство между двете страни, където има изричен член, които подчертава, грижата, съхранението и общата ни история", подчерта той.

Междувременно в своя Facebook профил кметът на район "Средец" Трайчо Трайков написа, че е започнала процедура по преместването на Паметника на Съветската армия от княжеската градина. Той обаче отказа да съобщи повече подробности.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
3 rate up comment rate down comment 1
Наблюдател
преди 2 години
Въпросът е бсъждан до болка. Най-разумно би било да се съхранят всички скулптури и орнаменти в музей. Те имат както историческа, така и художествена стойност. Това би било от уважение към художниците и творците и в памет на една епоха. Останалото - бетонът и грандоманските постаменти да се премахнат. И най-важното - неуемстно е да доминира градския пейзаж по такъв начин при условие, че у нас няма загинал нито един съветски войник, нито пък е извършен някакъв подвиг. Няма и връзка с освобожднието Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Да се премести в музея и да се запази ,още утре.Впоследствие да се издинге голям паметник на Аспарух - основателя на Българската държава. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 3
аноним
преди 2 години
как сте по-добре, в сегашното си положение или с турчин зад теб, Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 3
аноним
преди 2 години
събаряне?- най-голямата страхлива простотия. Дори за историята само, трябва да остане... Сигнализирай за неуместен коментар